Mag je alle types werk doen?

Mag je als jobstudent alle taken die een werknemer je geeft uitvoeren?

Als jobstudent ben je vaak een meerwaarde voor een bedrijf. Je bent een goedkope arbeidskracht die geëngageerd is om te komen werken. Maar vaak krijgt een jobstudent de taken die de vaste medewerkers minder graag doen. Maar mag de werkgever de jobstudent eender welk type werk laten verrichten?

Als jobstudent maak je deel uit van een andere arbeidscategorie. Je hebt als jobstudent echter niet de ervaring die de andere werknemers hebben en je loopt dan ook een groter risico op arbeidsongevallen. Daarnaast kunnen ook bepaalde taken invloed hebben op je fysieke of psychische ontwikkeling.

Voor jobstudenten gelden dan ook een striktere regels omtrent de veiligheid die moeten nageleefd en gecontroleerd worden. Zo kunnen werkongevallen of andere risico’s het best worden uitgesloten.  Meestal mag de jobstudent bepaalde taken wel uitvoeren indien er preventieve maatregelen getroffen zijn. Dit kan bijvoorbeeld een voorafgaand medisch onderzoek zijn maar zeker ook het dragen van beschermkledij of werkuitrusting. Denk maar aan een vakantiejob op een bouwbedrijf, de taken die je daar krijgt, voer je liever uit met een veiligheidshelm op en werkschoenen met een stalen tip.

 

Maar in bepaalde gevallen is het verboden om als jobstudent bepaalde taken uit te oefenen. Enerzijds omdat het risico te groot is, anderzijds omdat het te gevaarlijk kan zijn voor iemand zonder ervaring. Zo is het bijvoorbeeld verboden jobstudenten aan te nemen, wanneer zij kunnen worden blootgesteld aan kankerverwekkende stoffen, extreme temperaturen, stralingen of hevige trillingen. Ook met bepaalde machines mag een jobstudent niet werken zonder dat hij ervaring heeft. Denk maar aan lasapparatuur, schiethamers, graafmachines,… Tenslotte mag de jobstudent ook niet tewerkgesteld worden op werkvelden waar gevaarlijke activiteiten plaatsvinden zoals arbeidsplaatsen met brand- of ontploffingsgevaar, autopsieplaatsen of chemische afdelingen.

 

Welke taken mag je werkgever je als jobstudent dan wel laten uitvoeren? 

Alle bovenstaande werkomstandigheden mag je als jobstudent dus niet uitvoeren maar natuurlijk zijn er altijd achterpoortjes. Als je aan bepaalde voorwaarde voldoet mag je deze activiteiten wel uitvoeren.

  • Eerst en vooral moet je minimum 18 jaar oud zijn.
  • Je mag bepaalde werkzaamheden uitvoeren waarvoor er een algemeen verbod geldt als je voor die bepaalde opdracht een overeenstemmende opleiding hebt gevolgd. (Zo mag een jobstudent laswerk verrichten als hij op school de vaardigheid van lassen geleerd heeft en daarvoor een diploma behaalde)
  • Ook je werkgever moet vooraf advies vragen aan het comité voor preventie, bescherming op het werk en aan de preventieadviseur.

Je mag dus als jobstudent eender welk type werk uitoefenen zolang het geen direct gevaar met zich meebrengt. Lijkt dit jou allemaal te ingewikkeld voor een studentenjob, dan kan je ook altijd gewoon een arbeidsplaats zonder rechtstreekse risico’s zoeken 🙂